Her kommer mine rugbrødsopskrifter.









Mit eget rugbrød.



Denne opskrift har jeg brugt i 13-14 år. Den stammer fra Hornbæk hvor min mor brugte den og hun havde fået surdejen fra Frederikshavn hvor min søster, Margrethe Walther, havde fået overdraget surdejen af en kollega på Fr. Havn Sygehus.

At bage rugbrød er en særlig fornøjelse. Jeg husker første gang det hele blev rodet sammen, hvor håbløst det så ud – og hvor overraskende flotte de færdige brød blev – duften i køkkenet under, og efter bagningen var og er pragtfuld. Det er samme oplevelse hvergang !

Vi bruger rugbrødet til dagligt herhjemme – i madpakkerne – til skuffemadderne – og til fest. Der er desværre ikke andre slags rugbrød, der kan erstatte dette, så jeg er slemt på den, hvis jeg har glemt at tage surdej fra. Det sker ca. hvert tredje år og så er det godt at jeg har sikret mig at andre har en sikkerhedskopi af surdejen.

Fremgangsmåde.

1 portion surdej
10 dl lunken vand
6 tsk. salt
250g skårne rugkærner
250g knækkede rugkærner
500g hvedemel
Det hele røres sammen i et 4 liters lerfad, og hæver 12-14 timer.

Derefter hældes i og røres rundt :

5 dl lunken vand
700g groft rugmel
100g hørfrø
100g sesamfrø
100g solsikkefrø
Husk nu at tage en håndfuld surdej fra til næste gang !

Den resterende dej fordeles i 2 forme minimum 1,5l. Overfladen glattes med en vædet ske - og hæver 2-6 timer.

Nu skal der bages ved 200 grader i 1 time.

Brødene tages ud af formene og bages ekstra i 15 min. med bunden i vejret.

Herefter er bagningen slut og brødene lægges på en rist med et viskestykke over i et par timer, hvorefter de kan skæres med kniv. Efter et døgn kan de skives på brødmaskine.

Brødet smager bedst når det er en dag gammelt, det er meget klæbrigt, sålænge det er helt friskt.

Surdejen kan holde sig i køleskab i ca. 3 uger.

GOD FORNØJELSE.

Men pas på .: Det er stærkt vanedannende.

Guldbrødet.



Her er Tine Madsens vinderbrød i konkurrencen Den Gyldne Form.
1.dag : 300g surdej(*), 9 dl håndlunkent vand, 2 spsk. uraffineret havsalt, 200g hvedemel, 375g rugmel, 375g knækkede rugkærner.

Surdej og salt opløses i vandet. Hvedemel, rugmel og knækkede rugkærner blandes i opløsningen. Dejen røres og sættes til hævning natten over, dækket af et viskestykke.

2. dag : 1 flaske hvidtøl, 1 spsk. honning, 200g knækkede rugkærner, 300g hørfrø og 300g solsikkekærner.

Hvidtøl tilsættes først, så det for mulighed for at trænge langsomt ned i dejen. Honning røres i dejen. Knækkede rugkærner hørfrø og solsikkekærner tilsættes. Dejen røres og sættes til hævning dækket af et viskestykke i mindst 5 timer.

Tine Madsen skriver : - Jeg plejer at slå dejen sammen om aftenen (1. dag) - og lader den hæve natten over. Så kan jeg næste morgen nå at røre resten af ingredienserne i, inden vi skal ud ad døren, hvorefter dejen hæver mindst 5 timer.

Så smører jeg to 1-liter forme, som jeg fordeler dejen i og lader brødene hæve yderligere 3 timer. Husk at tage 300g surdej fra, inden dejen hældes i formene.

Rugbrødene bages i 5 kvarter i varmluftsovn ved 200 grader. Når brødene er ude af ovnen, bliver de viklet ind i et vådt, vredet viskestykke, hvor de ligger til næste morgen.

(*) Har man ikke adgang til en god - og velplejet surdej , må man fremstille en. Tine Madsens oprindelige surdej er fremstillet efter denne opskrift : 4 dl groft rugmel, 3 dl gammeldags/økologisk kærnemælk og 1/2 tsk salt røres sammen i en skål. Dæk skålen med alufolie og lad den stå tre dage ved køkkentemperatur. Så er surdejen klar.